Afleveringen

Luister alle afleveringen van Spitsbrekers hier terug.

Podcasts

In de Spitsbrekers Podcast gaat Meindert Schut in gesprek met juryleden, bedrijven en partners over actualiteiten en oplossingen voor het fileprobleem. Elke maand doen zij een terugblik op de innovatieve ideeën uit de wekelijkse Spitsbrekers uitzendingen. Ook hoor je hier alles over de competitie tussen de tien bedrijven die strijden voor de titel Spitsbreker van het Jaar.

Luister de podcasts hier terug. Het complete overzicht vind je op bnr.nl/spitsbrekers.

Rekeningrijden een must bij elektrisch rijden

Het kabinet wil er nog niet aan, maar verder is zo’n beetje iedereen heter wel over eens: een vorm van rekeningrijden gaat er komen. Niet alleen om files te verminderen, maar volgens Spitsbrekers-jurylid en directeur ‘SmartMobility’ aan de TU Eindhoven Carlo van der Weijer is het ook onvermijdelijk door de opkomst van de elektrische auto.

Impact maken met mobiliteitsbeleid

'Om tot een succesvol mobiliteitsbeleid te komen, zul je moeten polderen', zegt jurylid Jos Hollestelle, mobiliteitscoach bij Breikers. Bij bedrijven die dit goed voor elkaar hebben, zitten de OR en directie meestal op één lijn. 'Dat is vaak een voorwaarde om impact te realiseren.'

Gedragsverandering is het allerbelangrijkste

Anders reizen zit vooral tussen de oren. Dat we elke ochtend en avond met z’n allen in de rij op een stuk asfalt gaan staan heeft alles met ons gedrag te maken. 'Willen we de files verminderen, dan moet je vooral met je eigen fileprobleem beginnen,' zegt verkeerspsycholoog en jurylid Gerard Tertoolen in de tweede Spitsbrekers Podcast.

Rekeningrijden is een serieuze optie

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos noemt in de eerste aflevering van de Spitsbrekers podcast rekeningrijden een logische oplossing tegen files. Netelenbos is ook jurylid van Spitsbrekers, de competitie tussen bedrijven met de beste ideeën om de filedruk te verminderen.

Direct de laatste aflevering in je favoriete podcastapp? Abonneer je dan via de BNR App, Spotify, iTunes of RSS.