Afleveringen

De bedrijven met de beste ideeën om files te omzeilen hoor je wekelijks op BNR Nieuwsradio. Na iedere uitzending vind je het bedrijf terug in deze lijst. Zo kan je het nog eens rustig lezen, opnieuw luisteren en delen.

Podcasts

In de Spitsbrekers Podcast gaat Meindert Schut in gesprek met juryleden, bedrijven en partners over actualiteiten en oplossingen voor het fileprobleem. Elke maand doen zij een terugblik op de innovatieve ideeën uit de wekelijkse Spitsbrekers uitzendingen. Ook hoor je hier alles over de competitie tussen de tien bedrijven die strijden voor de titel Spitsbreker van het Jaar.

Luister de podcasts hier terug. Het complete overzicht vind je op bnr.nl/spitsbrekers.

Hoe krijgen we de leaserijder uit de file?

Het invoeren van rekeningrijden en het aanpassen van de bijtellingsregels heeft grote impact op het reisgedrag van leaserijders. Dat zeggen Renate Hemerik, directeur van de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), en vervoerseconoom Erik Verhoef van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deltaplan Mobiliteit onder de loep

Mobiliteitshubs, meer geld voor 'nieuwe infrastructuur én rekeningrijden (maar dat mag eigenlijk niet zo genoemd worden). In de Spitsbrekers-podcast aandacht voor het recent gepresenteerde Deltaplan Mobiliteit. Te gast is de voorzitter van de Mobiliteitsalliantie, hoofddirecteur Frits van Bruggen van de ANWB en mobiliteitsexpert en jurylid van Spitsbrekers Carlo van de Weijer.

Standby-dienst Bergers blijkt succesvol tegen files

Sinds begin april zijn de standby locaties geopend om zo sneller voertuigen van de weg te halen die betrokken zijn bij een ongeluk of pech hebben. Op die manier moeten de vertraging die daardoor ontstaat beperkt worden. Op alle locaties is de beoogde tijdswinst behaald of zijn er zelfs nog betere aanrijtijden gehaald, zegt De Jong. Dat heeft volgens hem nu al duidelijk een positief effect op de lengte van de files.

Korte files vragen om gedragsverandering

Gedragsverandering is de route naar de oplossing, meent Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Automotive. 'Wij proberen mensen uit de auto te krijgen. En als je dan een auto stil voor de deur hebt staan, dan kan het zelfs economisch handig zijn om iemand anders met die auto te laten rijden.' Veel bedrijven nemen op papier wel hun verantwoordelijkheid, maar in de praktijk blijven ze toch vaak steken in goede bedoelingen.

Einde aan file's, maar hoe?

Hoe gaan we de files in Nederland oplossen? Door middel van innovatie, of door middel van gedragsverandering? Dat dilemma legde Spitsbrekers voor aan experts op het jaarlijkse Mobility Fast Forward-congres in Rotterdam. Onder meer architect Francine Houben, Arcadis-bestuurder Carolien Gehrels en keynote speaker Helga van Leur geven hun mening in een speciale podcast.

Rekeningrijden een must bij elektrisch rijden

Het kabinet wil er nog niet aan, maar verder is zo’n beetje iedereen heter wel over eens: een vorm van rekeningrijden gaat er komen. Niet alleen om files te verminderen, maar volgens Spitsbrekers-jurylid en directeur ‘SmartMobility’ aan de TU Eindhoven Carlo van der Weijer is het ook onvermijdelijk door de opkomst van de elektrische auto.

Impact maken met mobiliteitsbeleid

'Om tot een succesvol mobiliteitsbeleid te komen, zul je moeten polderen', zegt jurylid Jos Hollestelle, mobiliteitscoach bij Breikers. Bij bedrijven die dit goed voor elkaar hebben, zitten de OR en directie meestal op één lijn. 'Dat is vaak een voorwaarde om impact te realiseren.'

Gedragsverandering is het allerbelangrijkste

Anders reizen zit vooral tussen de oren. Dat we elke ochtend en avond met z’n allen in de rij op een stuk asfalt gaan staan heeft alles met ons gedrag te maken. 'Willen we de files verminderen, dan moet je vooral met je eigen fileprobleem beginnen,' zegt verkeerspsycholoog en jurylid Gerard Tertoolen in de tweede Spitsbrekers Podcast.

Rekeningrijden is een serieuze optie

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos noemt in de eerste aflevering van de Spitsbrekers podcast rekeningrijden een logische oplossing tegen files. Netelenbos is ook jurylid van Spitsbrekers, de competitie tussen bedrijven met de beste ideeën om de filedruk te verminderen.

Direct de laatste aflevering in je favoriete podcastapp? Abonneer je dan via de BNR App, Spotify, iTunes of RSS.