BNR

BNR-verslaggever Kees Dorresteijn in gesprek met de mensen van Groningen Bereikbaar.

Groningen Bereikbaar

Filedruk verminderen

24 maart 2020

Met tal van initiatieven krijgt Groningen Bereikbaar steeds meer mensen uit de spits. De organisatie is genomineerd voor de ‘Spitsbreker van het jaar’-award.

Anders roosteren, speciale probeerweken voor elektrische (bak)fietsen en de Gafilevrij-actie. Het zijn enkele initiatieven van Groningen Bereikbaar. Het collectief van bedrijven en organisaties wil de filedruk in de stad verminderen en met succes. ‘We hebben hier minder files dan vijf jaar geleden, ondanks dat het drukker is geworden in het verkeer’, zegt Wilko Huyink, directeur van Groningen Bereikbaar.

P+R

Groningen Bereikbaar maakt ook gebruik van P+R-terreinen rondom de stad, waar plaats is voor 3500 auto’s. ‘Binnen een kwartier ben je in het centrum’, zegt Huyink. Onder meer werknemers van bouwbedrijf JurriĆ«ns Noord parkeren daar hun bestelbus. Ze hoeven niet te sjouwen met bouwmaterialen. ‘Die belemmeringen hebben we weggenomen’, zegt vestigingsleider Henri Pannekoek. Parkeren buiten de stad scheelt volgens hem tijd en het kost minder geld.