Martijn de Rijk

De Waalbrug in Nijmegen wordt ingrijpend gerenoveerd. Het aantal rijbanen werd gehalveerd.

SLIMspitsen

Waalbrug mijden voor credits

23 oktober 2019

Automobilisten die meedoen aan het project SLIMspitsen in Nijmegen hebben binnen een half jaar tijd al bijna 75.000 keer de Waalbrug gemeden. ‘Gemiddeld houden wij 3000 auto’s per dag uit dit traject’, zegt Janneke van der Ham van Buro Benk op BNR.

SLIMspitsen werd een half jaar geleden gelanceerd, omdat de Waalbrug in Nijmegen ingrijpend gerenoveerd wordt. Om een verkeersinfarct te voorkomen, moeten zoveel mogelijk automobilisten de brug mijden. En dat lukt. ‘We hebben ruim 4000 deelnemers op dit moment. Binnenkort bereiken we de 75.000ste spitsmijding’, zegt Van der Ham trots.

Deelnemers aan het project reizen buiten de spits, werken thuis of kiezen een andere route. Als ze de Waalbrug mijden, verdienen ze credits waarmee ze cadeaus kunnen kopen, zoals een nieuwe (elektrische) fiets.

Volgens Van der Ham heeft SLIMspitsen grote impact op de doorstroming. ‘Zelfs nu is er af en toe nog drukte op de Waalbrug. Gelukkig beperkt, maar stel dat daar nog 3000 auto’s per dag extra overheen zouden gaan dan hebben we een hele andere situatie.’