BNR

Verslaggever Connor Clerx in gesprek met Tanja Hijgemann van Havenbedrijf Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam

Spits voorgoed vermijden

15 september 2020

Havenbedrijf Rotterdam is vastberaden om medewerkers ook in de toekomst uit de ochtend- en avondspits te houden. ‘Het beleid dat we eerder hebben ingezet is nog relevanter geworden’, zegt duurzaamheidsmanager Remco Neumann.

Havenbedrijf Rotterdam verhoogde twee jaar geleden het parkeertarief, terwijl de OV- en fietsregeling juist aantrekkelijker werden gemaakt. Door corona werkt het personeel nu grotendeels thuis. De onderneming wil voorkomen dat ze straks toch weer voor de auto kiezen. ‘Ik denk dat met de coronaproblematiek het risico vrij groot is dat mensen toch weer de auto instappen’, zegt Neumann.

En dat is niet de bedoeling. ‘Vooral voor de groep die dichter dan 20 kilometer van het werk woont zijn fietsen, e-bikes en elektrische scooters een uitstekende oplossing. We zien ook dat door ons beleid veel mensen die modaliteit kiezen.’ Medewerkers die verder dan 20 kilometer van het kantoor wonen, maken gebruik van het openbaar vervoer. ‘Maar zoveel mogelijk buiten de piektijden, dus we verschuiven de werktijden’, vertelt Neumann.

Directiesecretaresse Tanja Hijgemann kwam lange tijd met de auto naar het kantoor in Rotterdam. Tegenwoordig rijdt ze een elektrische scooter. Ze vond het moeilijk om de luxe van de auto op te moeten geven, maar de scooter bevalt haar goed. ‘De twee keer in de week dat ik naar kantoor mag komen, kom ik met de scooter en dat is ideaal. Het is luxe, want je staat niet meer in de file en je kunt gelijk doorrijden’, zegt Hijgemann.