Jos Hummelen

BNR-presentatoren Meindert Schut en Noud Broekhof met Arcadis-winnaar Yoeri Schenau.

Arcadis uitgeroepen tot Spitsbreker van het jaar

1 oktober 2020

Arcadis heeft de finale van Spitsbrekers gewonnen. Na een competitie van een jaar beoordeelde de jury het mobiliteitsbeleid van het ingenieursbureau als meest effectief in de strijd tegen de files. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maakte de winnaar tijdens de online finale bekend.

De zoektocht naar de beste Spitsbreker begon een jaar geleden. Na de selectie bleven uiteindelijk acht finalisten over: ABN Amro, Arcadis, Duurzaam Bereikbaar Heijendaal, Feenstra, Flexxit, Groningen Bereikbaar, Havenbedrijf Rotterdam en Tauw. Deze bedrijven voerden de afgelopen week campagne om hun file-oplossingen onder de aandacht te brengen. Groningen Bereikbaar won de publieksstem.

Oordeel jury

De jury koos Arcadis tot ‘Spitsbreker van het jaar’ vanwege de jarenlange strijd tegen de fileproblematiek. De jury is onder de indruk van de vele maatregelen die getroffen zijn, zoals het verplaatsen van kantoren naar intercitystations, het belonen van goed gedrag, het stimuleren van reizen met het openbaar vervoer en een verhuispremie.

Juryvoorzitter Tineke Netelenbos roemt het doorzettingsvermogen van Arcadis: ‘Ze zijn vorig jaar, toen ze bijna gewonnen hadden, toch doorgegaan met het verder ontwikkelen van het mobiliteitsbeleid.’ Het bedrijf wil thuiswerken in de toekomst verder stimuleren met een beloningsprogramma.

Inspirerend

Yoeri Schenau, programmamanager duurzaamheid bij Arcadis, is blij met de award: ‘We zijn tien jaar bezig met het verduurzamen van onze mobiliteit. Het lijkt alsof je dat even doet, maar dat moet je samen doen. Ik ben er heel trots op dat we beloond worden voor hard werk van collega’s intern.’

Tijdens de finale onderstreepte verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen het belang van Spitsbrekers ondanks de huidige coronacrisis. ‘Ik vind het ontzettend inspirerend. Ik hoop dat heel werkgevend Nederland het voorbeeld van de finalisten gaat volgen.’ Van Nieuwenhuizen hoopt dat in de toekomst ook veel meer werknemers blijven thuiswerken, zodat het fileprobleem niet meer terugkeert.